E

 

EXECUTIEVE FUNCTIES

De vaardigheid om de meest adequate strategie te kiezen, uit te voeren en te evalueren om zodoende een probleem op te lossen.
Mensen met een Autisme Spectrum Stoornis ervaren moeilijkheden bij: flexibiliteit, planning, organisatie, werkgeheugen, emotieregulatie, etc.




















Creative Commons-licentie - Naamsvermelding (hergebruik toegestaan)



EIGENHEID RESPECTEREN

In de ‘Autisme Centraal Methodiek’ is ‘het respecteren van iemands eigenheid’ een belangrijk element.
Deze methodiek wordt omschreven aan de hand van de eerste zes letters van het alfabet:

Autistisch denken begrijpen
Basisrust bieden
Concrete communicatie gebruiken
Dubbelspoor (op een dubbelspoor werken: aanpassen en aanleren)
Eigenheid respecteren
Functionaliteit garanderen


In de begeleiding van iemand met autisme moet diens eigenheid altijd gerespecteerd en meegenomen worden in het uitzetten van begeleidingslijnen.


Klik HIER voor meer informatie over ‘Autisme Centraal’ en hun methodiek.



Respect voor eigenheid / autonomie:

Respect voor eigenheid / autonomie betekent dat iemand steun krijgt bij activiteiten waarbij hij die nodig heeft en dat hij ongestoord bezig kan zijn wanneer dat mogelijk is. Iedereen is anders, dus ieder persoon zal de dingen op zijn eigen manier doen. Het is goed wanneer iemand eerst zelf oplossingen zoekt voor de problemen waar hij mee te maken krijgt. Zo leert hij oplossinggericht te denken en ontwikkelt hij zelfredzaamheid. Ook heeft iedere leeftijd weer zijn eigen behoeften. Door iemand als een apart individu te beschouwen en aan te sluiten bij de eigenheid van deze persoon, kan iemand tot zijn recht komen.
Respect voor autonomie betekent ook dat je iemand voor vol aanziet en rekening houdt met zijn gevoelens, wensen en ideeën en daarover met de persoon in gesprek gaat. Het is ook belangrijk om iemand voor te bereiden op de dingen die komen gaan en de persoon in kwestie een eigen inbreng in de gang van zaken te geven, zodat iemand niet volledig afhankelijk is van wat een ander (bijv. een begeleider) wil doen.

Respect voor autonomie is dus:

  1. iemand de ruimte geven om zoveel mogelijk zelf te doen en zelf te ontdekken

  2. iemands eigen inbreng positief waarderen

  3. mét iemand  praten, in plaats van tegen iemand of over iemands hoofd heen

  4. iemand voorbereiden op wat er komen gaat




ECHOLALIE


Echolalie of echolalia is een begrip uit de psychologie en psychiatrie. Het is het dwangmatig herhalen van woorden of zinnen van een gesprekspartner of een andere bron (bijvoorbeeld de radio). De aandoening kan zich voordoen bij personen met autisme, mentale retardatie, schizofrenie en het syndroom van Gilles de la Tourette. Het kan echter ook onderdeel uitmaken van de Ziekte van Pick, een soort degeneratieve dementiestoornis. Men onderscheidt onmiddellijke echolalie en uitgestelde echolalie.

Bij onmiddellijke echolalie wordt een zin of woord van de gesprekspartner direct herhaald en lijkt de herhaling vooral van belang te zijn voor het auditieve kortetermijngeheugen.

Bij uitgestelde echolalie worden zinnen of woorden herhaald na een langer interval. Het betreft hier niet alleen de woorden van gesprekspartners, maar ook woorden van de televisie, radio enzovoort. De herhaling is gericht op het auditieve langetermijngeheugen en kan dus een andere functie hebben dan directe echolalie. Wanneer dit een vorm van communicatie is, is niet altijd duidelijk.

Omdat het bij uitgestelde echolalie soms om zeer grote teksten gaat, ziet men dit wel als een teken van intelligentie.

Herhaalt men zichzelf, dan spreekt men van palilalie.


bron: Wikipedia




ECHOPRAXIE


Echopraxie is een term uit de psychiatrie die verwijst naar het onwillekeurig nadoen of herhalen van bewegingen die men bij een ander waarneemt. Het woord is afkomstig van de Griekse naam Echo en het Griekese woord praxis (handeling, actie).

Soms is het verschijnsel als zelfstandige tic te beschouwen, maar vaak is het een symptoom van psychische aandoeningen als het syndroom van Gilles de la Tourette en schizofrenie, met name catatone schizofrenie. Soms wordt echopraxie ook waargenomen bij aandoeningen als klinische depressie en autisme.

Het automatisme van echopraxie is soms erg sterk; in bepaalde gevallen blijft een persoon handelingen nadoen als een ander er op wijst en vraagt ermee te stoppen.

Kan ook voorkomen als het gevolg van een stoornis in de cortex praefrontalis van de hersenen (neurologisch).


bron: Wikipedia



EPIDEMIE


De laatste jaren horen of lezen we steeds vaker de term ‘epidemie’ als het over autisme gaat. Dit is verontrustend omdat het ver van de werkelijkheid afstaat!

Eigenlijk kan iedereen het eenvoudig beredeneren:
Autisme is geen virus (zoals Ebola), het is dus ook niet besmettelijk en er kan dan ook geen sprake zijn van een ‘autisme-epidemie’.


Wat wel een feit is, is dat meer mensen dan ooit tevoren de diagnose ‘autisme’ kregen.
Dat heeft verschillende redenen:


MEER BEKEND OVER AUTISME


Omdat er tegenwoordig veel meer bekend is over autisme, kan de diagnose eerder (en vaker) gesteld worden.


OVERDIAGNOSTIEK


Sommige psychiaters hebben mensen die niet aan alle (DSM) criteria voldeden toch de diagnose ‘autisme’ gegeven om de simpele redenen dat op deze manier de deuren naar de juiste hulpverlening en begeleiding open kwamen te staan voor deze mensen.
Hadden zij de diagnose ‘autisme’ niet gekregen, dan hadden deze mensen het cru gezegd ‘maar uit moeten zoeken’, omdat er voor bepaalde hulpverlening en begeleiding nu eenmaal (diagnostische) criteria zijn opgesteld.